Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Llibre dels secrets de agricvltura, casa rvstica y pastoril

Posted by la Biblioteca a Dimarts, 13 Mai 2008


Recuperem una de les Vitrines de la Biblioteca de Reserva de la UB i us presentem un llibre clàssic del pensament econòmic català: el Llibre dels secrets de agricvltura, casa rvstica y pastoril : recopilat de diuersos autors antichs y moderns, de llenguas llatina, italiana y francesa, en nostra vulgar llengua catalana, d’Agustí Miquel, la primera edició del qual data de 1617.

Com ens indica la Vitrina, Miquel Agustí (Banyoles 1560-1630) era prior de l’ordre de Sant Joan, a Perpinyà, i es dedicà al conreu de les terres del seu Priorat. A partir de la seva experiència publicà aquesta obra en forma de consells pràctics, on tracta diversos temes relacionats amb la vida al camp: previsions del temps, feines del camp relacionades amb el blat, el vi, els arbres fruiters, els adobs; explotacions i petites indústries casolanes com l’aviram, la seda, el cànem i les conserves; remeis contra malalties de persones, animals i plantes; distribució de les dependències de la casa i dels horts i jardins…

L’obra tingué una difusió molt ràpida, i després de la seva primera edició en català (Barcelona, 1617), el 1625 es publicà a Saragossa la versió castellana, a la qual s’hi afegí una nova part sobre la caça i un vocabulari de termes agrícoles en sis idiomes (castellà, català, llatí, portuguès, italià i francès). La següent edició es feu a Perpinyà el 1626, i després diverses vegades a Barcelona, Saragossa i Madrid. Les últimes són de Madrid, el 1781, i de Barcelona, el 1785. En total se’n compten més de vint. En català només hi ha la primera edició, que segons Palau és rara i difícil de trobar, i encara més en bon estat.

A la Biblioteca de Reserva de la UB disposeu d’un exemplar de la primera edició en català, de 1617, i d’edicions posteriors en castellà (Perpinyà, 1626; Saragossa, 1646; Barcelona, 1759? i 1762). També disposeu de diferents exemplars de l’edició facsímil de 1617 i d’un exemplar fotocopiat d’aquesta primera edició a diferents biblioteques de la Universitat. Podeu consultar el nostre Catàleg per localitzar-les.

2 Respostes to “Llibre dels secrets de agricvltura, casa rvstica y pastoril”

  1. imperioso said

    Felicidades por estos dos últimos posts. No sólo eran realmente interesantes sino que estaban redactados de una manera muy atractiva. ¡Seguid así! Lástima que El baño del Papa tenga esos horarios tan limitados porque tenía muy buena pinta… Mucha suerte con el blog.

  2. la Biblioteca said

    Muchas gracias! En un blog como el nuestro que acaba de nacer nos estimulan mucho tus comentarios y nos invitan a seguir trabajando en esta línea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: