Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Mor “Danon”

Posted by la Biblioteca a dimecres, 20 Mai 2009


danoneEl nom de Danon no us deu pas sonar. Proveu ara d’afegir-li una “e”. Què tal ara? Danon(e). Aquest sí que el coneixeu, de ben segur!

Danon era el nom familiar de Daniel Carasso, que va morir el proppassat 18 de maig als 103 anys d’edat i que era fill del fundador de Danone, el greco-sefardí Isaac Carasso.

Carasso pare va fundar Danone l’any 1919 a Barcelona, poc després de la seva arribada a la ciutat comtal on es va refugiar fugint de la I Guerra Mundial. Uns anys abans, a Salònica, la seva ciutat natal (llavors turca, ara grega i fronterera amb Bulgària), Isaac Carasso es va fer ressò de les teories del premi Nobel de Medicina de 1908, Ilià Mètxnikov, que proclamava que l’extrema longevitat de la pagesia búlgara es devia a la ingesta de iogurt. Aquesta teoria el va impulsar, un cop establert a Barcelona, a provar sort amb la producció industrial d’aquest producte, convençut del seu èxit.

La comercialització del iogurt no va ser fàcil al principi, encara que va ajudar el fet que els metges (també coneixedors de les teories de Mètxnikov) comencessin a recomanar-lo als pacients. Per aquesta raó els primers danones es venien en farmàcies. Més tard van començar a distribuir-se en lleteries, granges, drogueries i pastisseries. També la Casa Reial espanyola va començar a utilitzar-lo, la qual cosa va ajudar a la seva popularització.

placaNoms i teories mèdiques apart, el ben cert és que Daniel Carasso va consolidar la tasca industrial del seu pare i va crear el grup industrial làctic més gran del món. L’any 1929 va fundar Danone França, empresa que va capitalitzar el seu desenvolupament internacional i passada la II Guerra Mundial va saltar als EUA amb la marca Dannon. Posteriorment, el 1973, Danone es va fusionar amb BSN, grup d’empreses francès dedicat a la fabricació de vidre per a envasat i cerveses i que donà origen a l’actual Grup Danone. Avui dia, 90 anys després del primer iogurt industrial, Danone és present a 120 països i compta amb més de 75.000 treballadors a tots cinc continents. A Barcelona capital, però, només va quedar una placa commemorativa* al número 16 del carrer dels Àngels de Barcelona , que assenyala on era la primera fàbrica de l’empresa, i un molt modern local a la Diagonal, on recentment han obert el seu primer centre per al gran públic, amb venda directa de productes i restaurant.

*Nota: no cerqueu la placa a la façana del número 16, perquè no la trobareu. Va desaparèixer fa alguns anys, sembla ser que per culpa d’uns veïns que tenien un picabaralla amb l’Ajuntament. Però això és una altra història…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: