Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Pessetes del desert

Posted by la Biblioteca a dilluns, 16 Novembre 2009


pesseta saharaNo sabem si en sou conscients, però encara hi ha un lloc al món on circula la pesseta. Bé, en realitat és una pesseta una mica diferent: la pesseta sahrauí, una part de l’herència que vàrem deixar els espanyols al Sàhara Occidental.

I es que el Sàhara Occidental mai no havia tingut moneda pròpia! Mentre va ser una província més d’Espanya es feia servir la moneda espanyola, i des de l’ocupació marroquina s’usa la moneda del Marroc, el dírham marroquí. Per altra part, el govern a l’exili de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) utilitza el dinar algerià. Com veieu, tot un batibull de monedes i conflictes geo-polítics que fa que l’ús de la pesseta sahrauí sigui molt reduït, amb manca de valor real i sense estatus de lliure circulació.

La història de la pesseta sahrauí, per tant, és força recent. No és fins 1990 quan apareixen les primeres encunyacions pròpies del país, i fins 1997 que no es va adoptar com a moneda de curs oficial a la zona controlada pel president sahrauí Mohamed Abdelaziz.

Al principi la divisa sahrauí va tenir una paritat d’1:1 amb la pesseta espanyola, i en desaparèixer la pesseta amb l’arribada de l’euro es va adoptar la ja coneguda paritat d’1 € = 166,386 pessetes (sahrauís).

Si bé les primeres monedes es van encunyar a Cuba, un acord posterior entre la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT)  i la RASD va determinar que les pessetes sahrauís s’encunyessin a Espanya. I així segueix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: