Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

La Taula de Canvis i Comuns Dipòsits

Posted by la Biblioteca a dilluns, 28 Juny 2010


El 20 de gener de 1401 va néixer un dels primers bancs a escala mundial, la Taula de Canvis i Comuns Dipòsits de Barcelona. Els seus fundadors van ser en Guillem-Ramon Colom i Çaplana conjuntament amb en Miquel Roura.

Es tracta d’una entitat financera precursora dels actuals bancs centrals, amb la diferència que la Taula estava vinculada a les institucions municipals. De fet, era un departament del govern de la ciutat concebut, en primer lloc, com a suport de la hisenda municipal. Segons el seu reglament els seus recursos de crèdit serien reservats per a ús exclusiu de la ciutat, sense poder fer préstecs a persones particulars sota cap circumstància.

A la Taula revertien els diferents impostos municipals, i aquesta institució els gestionava a fi i efecte de mantenir, sobretot, prou fons per mantenir l’abast de blat i carn a la ciutat. També seria tasca de la Taula la gestió de l’amortització del deute municipal — molt gran en aquella època —  i, des de 1413, també era dipositària i gestora dels fons de la Generalitat.

La Taula era situada al carrer dels Canvis Vells, cantonada amb el carrer del Consolat, just davant la Llotja i prop del Palau Episcopal.

Posteriorment altres taules van aparèixer a diferents ciutats de la Corona d’Aragó, ja que al segle XVI hi hagué una revifalla d’establir bancs municipals; l’any 1507 aparagué la taula de canvi de Mallorca, i el 1518 el consell de la ciutat de València redactà unes noves ordinacions i inaugurà la Taula Nova el 1519. També Girona (1445), Tarragona (1584) o Cervera (1599) van tenir la seva.

Acabarem dient que algunes teories assenyalen el fundador de la Taula, Guillem-Ramon Colom i Çaplana, com a familiar directe de Cristòfol Colom, i com la Taula seria un dels mecenes que van finançar la seva aventura americana.

Trobareu llibres sobres les taules de canvi al nostre catàleg.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: