Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Com saber si som productius?

Posted by la Biblioteca a dimecres, 15 Juny 2011


Avui dia es parla molt de productivitat, potser perquè a l’estat espanyol és més baixa respecte els competidors directes.

Darrerament s’ha vinculat l’evolució dels salaris a la productivitat i s’ha deslligat de l’IPC. La relació entre el valor final generat i el cost del recurs resulta molt complexe de calcular, i més si el recurs en qüestió és una persona.

Un factor fonamental que determina la productivitat d’una persona és el temps que està produïnt. Segons Joan Pons, conseller delegat de WorkMeter, “els recursos humans es segueixen gestionant de la mateixa manera que fa 30 anys, tot i que ara hi ha noves eines , mitjans i iniciatives laborals que compliquen molt la gestió del temps i l’esforç de les persones: internet, el teletreball, els equips informàtics, el correu electrònic, els horaris flexibles…

“Es tracta de veure com utilitza aquests mitjans el treballador per entendre el que fa”.

Pons explica que “es tracta d’un sistema que s’instal·la fàcilment  en els terminals, que es paga mentre s’usa – software as a service – i es connecta a un servidor centralitzat a WorkMeter. Amb les transmissions es pot saber el temps que es dedica a cada aplicació. Cada empleat té accés a la seva pròpia informació i el cap, a la de tots. Així, el cap confecciona un mapa de productivitat amb la col·laboració de l’empleat, en funció del seu perfil. El mapa és un filtre que et diu el percentatge d’hores que dediques a cada aplicació, per exemple a xarxes socials… Així doncs, sabem com distribueix el temps l’empleat, però no el contingut, es respecta la privacitat”.

 L’empleat no se sent intimidat perquè poc desconnectar-se en qualsevol moment. Moltes persones es dispersen o perden el temps, no per mala fe o despreocupació, sinó pel simple fet de no ser-ne conscients. El que els psicòlegs en diuen efecte mirall – veure reflexat el nostre comportament en números i mètriques – pot ser positiu per replantejar hàbits.

Per saber més sobre productivitat, podeu consultar el catàleg del CRAI.

Una resposta to “Com saber si som productius?”

  1. albertoB said

    Estic d’acord, i no només i hay noves eines, sino que també es treballa d’una manera bastant diferent, així que també en això ens hem d’adaptar als nous temps. Sembla un programa interessant aquest WorkMeter, vaig a veure si trobo més info.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: