Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Wikirating, l’agència de qualificació de codi obert

Posted by la Biblioteca a dilluns, 27 febrer 2012


Wikirating és una plataforma de crèdit de qualificació comunitària i en línia. El seu objectiu és ser una font independent i transparent de la informació de qualificació creditícia, emesa, revisada i corregida per una comunitat mundial de persones i experts.

Dos economistes, el suís Dorian Credé i el francès Erwan Salembier van crear Wikirating el 2010 i aspiren a guanyar-se la confiança dels mercats com a alternativa real a les agències nord-americanes.

La seva motivació és la manca de transparència, eficàcia i neutralitat en l’anàlisi dels riscos financers de les gran agències avaluadores.

Credé i Salembier s’han inspirats en l’enciclopèdia oberta Wikipedia, però sense vincles amb ella. Volen formar una comunitat d’analistes voluntaris que participin en els mètodes d’anàlisi i en la qualificació de bancs, empreses o països. De moment, s’han elaborat dos índexs de ràting i demanen als usuaris que s’uneixin al debat per perfeccionar.

En el seu Sovereign Wikirating Index, el deute públic dels països pesa el 50% a l’hora de valorar els riscos financers d’un país. A més d’altres indicadors convencionals, inclouen l’índex de desenvolupament humà o l’índex de percepció de corrupció. La conseqüència és que la seva classificació és molt diferent de la que subministren les «tres grans».Així, Estats Units, que es mou entre els millors per a les agències nord-americanes, en Wikirating té una nota de BBB-, gairebé un bo escombraries, la triple A d’Alemanya es queda aquí en un trist BB +, França, dos esglaons per sota, BB-, i Espanya, al mig, BB. Només Luxemburg i Hong Kong tenen una nota de AAA aquí.

Wikirating vol ser un negoci i està enfocat cap a els guanys, nperò els seus creadors prometen que part dels beneficis de la iniciativa aniran a associacions benèfiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
A %d bloguers els agrada això: