Blog de la Biblioteca d'Economia i Empresa

CRAI de la Universitat de Barcelona

Ferrer i Guardia a la Facultat d’Economia i Empresa

Posted by la Biblioteca a divendres, 9 Març 2012


Si qualsevol de vosaltres visita la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i entra per l’Edifici 696 trobarà a mà dreta una placa en memòria del pedàgog Francesc Ferrer i Guàrdia i en commemoració dels 100 anys de la creació de l’Escola Moderna per part seva.

L’ Escola Moderna va ser un moviment de pedagogia llibertària que va tenir lloc durant la primera meitat del segle XX, i que va adoptar la filosofia d’ensenyament de Francesc Ferrer i Guàrdia. Per a donar impuls a aquest moviment reformador, va ser creada en 1906 la Lliga Internacional per a la Instrucció Racional de la Infància, els principis estatutaris de la qual establien que:

· L’educació de la infància deu fonamentar-se sobre una base científica i racional; en conseqüència, cal separar d’ella tota noció mística o sobrenatural.

· La instrucció és part d’aquesta educació. La instrucció deu comprendre també, al costat de la formació de la intel·ligència, el desenvolupament del caràcter, la cultura de la voluntat, la preparació d’un ésser moral i físic bé equilibrat, les facultats del qual estiguin associades i elevades a la seva màxima potència.

· L’educació moral, molt menys teòrica que pràctica, deu resultar principalment de l’exemple i donar-se suport sobre la gran llei natural de la solidaritat.

· És necessari, sobretot en l’ensenyament de la primera infància, que els programes i els mètodes estiguin adaptats el màxim possible a la psicologia del nen, cosa que gairebé no succeeix enlloc, ni en l’ensenyament públic ni en el privat.

Ferrer i Guàrdia va néixer a Alella el 1859 i va ser fusellat El 13 d’octubre de 1909 a la presó del castell de Montjuïc, acusat d’haver estat l’instigador de la Setmana Tràgica de Barcelona del 1909.

De Francescs Ferrer i Guàrdia trobareu gran part de la seva obra al nostre Catàleg així com un gran nombre de materials que parlen sobre ell i els seus estudis pedagògics.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: